mandag 8. april 2013

Jukan - også et "sjekkhefte" i Norge

Jukan - junglelens sønn

Norske Jukan.
 I 1954 startet en serie sjekkhefer med navnet Jukan - junglens sønn.
Jeg har ikke mye info om serien, men det er tydligvis en Tarzan "klone" som er blitt laget og produsert for det italienske marked.

På samme vis som Blek og Vill Vest kom denne til Norge som en kopi av den italienske. Jukan var den andre serien, etter Vill Vest, som kom til  Norge
Akim - den itlaienske originalen.

Bok blir til serie

At serier blir døpt om i landene de kommer til er noe som var vanlig i gamle dager, men navnet Jukan har en litt spesiell bakgrunn. Halvorsen & Larsen, som gav ut serien, hadde tidligere gitt ut en serie med guttebøker, som også var en etterligning av Tarzan. Siden alt av Tarzan var populært i Norge (verden?), gikk denne serien svært godt. Da tegneserien Akim - il figlio della jungla  kom ut i Italia så de muligheten til å ha flere ben å stå på, nå kunne de gi ut Jukan som tegneserie også.

Populære serier

Sjekkhefter var nok populære i Norge på 50 og 60 tallet, kanskje særlig for prisen. Serien gikk fra 1954  til 1968, bare slått av Vill Vest og Præriebladet. Det er ikke få loft (gutterom) i landet som ikke har hatt en eske med en eller flere sjekkhefteserier stående. 

Fra smått til litt større

På samme måte som seriene fra EsseGesse og Bonelli (Tex), gikk også Akim over til større format etter noen år. På 70-tallet ble det forsøkt blåst liv i serien med en utgivelse i større format. Denne ble avsluttet etter 13 utgaver.
Akim, nå større format
Jeg har dessverre ikke vært i stand til å skaffe eksempler på innholdet, og er takknemlig om noen kan skaffe det!

2 kommentarer:

  1. På side 2 i Akim nr 1 står det et lite forord og en faksimile av første bilderute av det italienske sjekkheftet som utkom 10. februar 1950. Men det er ikke identisk med første bilderute i det norske Akim fra 1977 som viser flyet som styrter i jungelen. På de første 37 sidene er Akim en baby som blir reddet av gorillaen Kar. Så kommer en historie der Akim er blitt ungdom og den siste historien handler om en ekspedisjon ledet av Rita Turner på leting etter onkelen sin. De blir selvsagt angrepet av de ville, og så må Akim redde henne.
    Navnene Rita, Kar, Zig, Baroi og Rag er de samme som i Jukan-bladet. Men om disse historiene i de 13 numrene kan gjenfinnes i sjekkheftet vet jeg ikke.

    SvarSlett
  2. Well Akim deserves to be adapted into an animated series. The main problem with most adaptations of old stuff is that the originals were products of their time.

    SvarSlett