Om Tempo
Tegneseriebladet tempo startet friskt i 1966, med 13 utgaver for resten av året, og best av alt med en utgave i uken. Bladets innhold besto av europeiske serien av typen vi i dag kaller "albumserier". Disse har gjerne en lengde på 48 sider, og blir laget i Fankrike/Belgia (typisk, selv om det varier). Historiene ble delt opp slik at leserne hver uke kunne få en del av den komplette historien. Dette gjaldt de lange serien, det fantes kortere historie som kom komplett. Slik fortasse det til 1979, da gikk bladet over til historier i full lengde.
Seriene
Det første året preges av blader med mange korte serier, men allikevel fikk vi allerede fra starten grei beskjed om hva vi kunne forvente, fart og spenning, derav navnet "Tempo"! Æren av å åpne showet gikk til Mark Breton, en ung mann fra raserbilmiljø i Frankrike, og neste fatsfylte serie ble Dan Cooper, flyger i kanadisk flyvåpen. Disse skulle prege bladet i hele dets historie.
Etter hvert dukket flere serier opp:
|
Mark Breton |
|
|
Dan Cooper |
|
|
Line |
|
|
Familien Franval |
|
|
Bernard Prince |
| | | |
|
Allan Falk |
|
I tillegg kome det flere mere eller mindre vellykkede serier i bladet. Blant de som virkelig var leseværdig har vi Dr. Silver, Kim West, Jaktfalkene, Tintin, Lucky Luke og selvsagt Asterix.
I Norge har det vært laget endel mer eller mindre gode sider med oversikt over historiene i Tempo. Allikevel vil jeg anbefale den danske ComicWiki, der finner man det meste. Selv om små justeringer i forhold til den norske utgaven fant sted er dette veldig nyttig for å "forske på" Tempo du finner infoen her:
Seriene i Tempo
Tempo i dag
Hvorfor gikk bladet Tempo inn etter kun 13 år? Følte forlaget at tiden gått fra slike fortsettelsesblad? Antagelig, for etter Tempo overtok SuperTempo. Dette var et blad som inneholdt avsluttede serier med ca. 44 sider. i dag finnes det flere som ønsker seg serier fra Tempo, eller selve bladet, tilbake i kioskene. Men hvor reelt er et slik ønske? Og hva er det vi vil ha?
Det er ikke tvil om at det fremdeles lages gode serier etter samme mal som de som gikk i Tempo, og noen fortsatte lenge og går ennå. Mark Breton, Dan Cooper og Allan Falk har lang fartstid i Europa, men veldig få utgivelser i Norge utenfor Tempo. Asterix, Tintin og Blueberry har blitt utgitt gang etter gang her i landet. Bernard Prince har gått i Fantomet.
Hva er det da vi savner fra Tempo, hva kan vi forvente selges og hvordan?
|
Supertempo er et format som
viste seg å ikke selge
godt nok. |
Å tro at et blad slik Tempo var kan selges i dag er tull. Albumer selger Ok når det er kjente serier, men det har vist seg å selge mindre ved nye serier. Forlagene i Norge har uansett satset svært lite på slikt i noen år nå.
Billige utgivelser slik som Supertempo vil falle mellom "to stoler", skal man først betale det som forlaget må ha vil kundene heller ha skikkelige album. Dette ble forsøkt i Danmark, men serien gikk inn etter kort tid.
Noe som har vist seg å holde seg levende i markedet i de senere år er bøker med flere historier. Disse selges nesten utelukket som abonnement, og kan derfor trykkes opp på en kontrolert måte. Asterix, Tintin, Blueberry og Lucky Luke har allerede kommet i slike bøker.
La oss se litt på det siste alternativet, bøker. Dersom vi tenker oss en samlebok med 3 eller 4 historier, hva skal disse inneholde?
Hele Tempo-utgivelsen fra A til Å?
Altså alt innhold i alle utgivelsene av det opprinnelige Tempo-bladet, akkurat slik det framstod i heftene den gang. Kan det være noe å spandere en bokserie på? Personlig mener jeg nei. Jeg har ingen tro på, eller ønsker å eie slike bøker.
En serie i hver bok?
Bøker utgitt med Tempo-logoen kan selvsagt kun ha en serie. Altså en bok med Mark Breton, og videre Dan Cooper, Allan Falk osv. Men hvordan skal dette gjøres? Skulle det isåfall kun brukes episoder som var i bladet, eller skal logoen "Tempo" brukes som en fellesbetegnelse for å gi ut seriene fra starten, kronologisk uten tanke for om de har vært i Tempo eller ikke. Jeg ville ikke hatt noe imot en slik serie, men den kunne fort bli voldsom, Allan Falk har alene over 70 episoder å velge mellom. Men disse bøkene måtte selvsagt "sile ut" serier som allerede har blitt utgitt i Norge, Asterix, Blueberry, Lucky Luke og Tintin.
En serie antologier
Dette er den versjonen jeg tror ville blitt den mest interessante. En serie bøker med forskjellige historier i kronologisk rekkefølge, basert på når de var først utgitt i Tempo. Det må være mulig å endre litt dersom Tempo har stokket om på kronologien. Noen serier, som f.eks. Dan Cooper, startet ikke med begynnelsen i Tempo. I slike tilfeller må man kunne vurdere om det skulle endres. I utgangspunktet tror jeg det holder med episodene allerede utgitt i bladet. Også her ville det være nødvendig å sile ut serier som har gått allerde, se over.
Første bok ville kanskje sett slik ut:
Mark Breton - episode 1
Dan Cooper - episode 1 (eller den første i Tempo)
Line - episode 1 fra kronologien.
Wapi - fra Tempo
Howard Flynn - starte med 1
Det kunne også være færre komplette historier og fylle på med noen korte serier.
Utforming av bøkene
Som vi ser er dette bare noen av seriene som startet i de første utgavene. Det ville bli ganske mange bøker selv om de allerede brukte seriene ble silet vekk.
Det jeg kunne tenke meg er bøker i solid innbinding, slik som Blueberry og Lucky Luke, såpsass mange sider at det ble minst 4 episoder i hver bok. Nye filmer og teksting må til, kanskje noe finpuss på oversettelsene. Det må også gjøres noen undersøkelser rundt omkring for å finne ut om seriene var komplette i Tempo. Jeg vet at Mark Breton og Rødskjegg hadde noen glipp.
Uansett hva et forlag måtte velge av disse forslagene, eller egne modeller, må dette gjøres skikkelig, da selger man bøker.
Vi får se!!