mandag 1. april 2013

Præriebladet, Il Grande Blek og Il Comandante Mark

Sjekkheftene i norsk tegneserieutgivelse er meget berømt. De tilhører en tid da penger var verdt noe, og man kunne få en tegneserei dersom man hadde en tomflaske, +/- noen ører! 
Det sier seg selv at selv på den tiden kunne ikke seriehefter til 35 øre være store påkostede albumer, slik som det ofte er nå for tiden. De var små, og alle kom fra Italia. 


Første episode av Il Grande Blek, Italia.
Norsk utgave i 1957.


Etter hvert har også disse kommet bort i Italia, serier som Tex Willer, Il Comandante Mark (Præriebladet med Kaptein Mark), Il Storia del West (Pionér) har alle kommet ut i bladformat. Disse bladene har en litt annen forholdsvis størrelse enn de vanlige norske utgivelsene.


Opptrykk av Blek fra 90-tallet. 51 hefter
med i alt 26 serier ble det til sammen.



Som stor fan av Blek, mest på grunn av at jeg aldri fikk lest denne serien fra starten på en god måte, har jeg nå skaffet meg alle de italienske utgivelsene fra den originale "EsseGesse" trioens hånd. Dette har jeg oversatt på nytt til et mer komplett norsk enn i den første utgivelsen, og tegningene er klarer og uten inngrep. Dette er ikke for salg, men deles til fans som ønsker å gjennopleve nostalgien. Disse nye opptrykkene samler 3 striper pr. side, men har også kommet ut som opptrykk i "sjekkhefter" i Italia.

Etter at Il Grande Blek hadde blitt utgitt i mer enn ti år av EsseGesse gikk disse på grunn av uenigheter med forlaget over til å lage en anne serie. Il comandante Mark (se over). Denne fortsatte til 1990. Formatet her var aldri sjekkhefte, men sider med 3 striper av samme format som de små heftene, men med en større rute på tittelsiden. Da Il comandante Mark ble introdusert er seriene på 64 sider.

Il comandante Mark kom aldri som "sjekkhefte i Italia!
Første nr. 1966!
Første side i den nye serien!

Det første norske Præriebladet med Kaptein Mark

For å illustrere dette har jeg laget en utgave som ligner på den originale først norske/italienske utgaven av Blek (Præriebladet). Nytt språk, teksting og visse modifikasjoner er det, og antall striper er fra originalen. 
Klikk på side 1 for å lese alle 32 sidene som PDF.
Blek kom ut med en stripe pr side i små hefter, og hvet hefte hadde en episode med egen tittel. Disse hadd "cliff hangers" og gjorde det veldig spennende for leserne. Etter 21 hefter (672 striper) var en serie slutt. Det kom til sammen 27 serier fra EsseGesse. Imidlertid hadde serie 26 bare 12 episoder og serie 27 kun 3.


Etter at EsseGesse sluttet arbeidet med Blek har serien fortsatt, men etter min mening har kvaliteten sunket betraktelig. Det er kommet mer enn 100 utgaver av serien i opptrykk, blanding av EsseGesse og senere bidragsytere. I denne serien dekker en serie på 21 hefter en bok (EsseGesse).


2 kommentarer:

  1. Et annet sjekk-hefteblad som begynte å komme i 1954 og holdt på til slutten av 60-tallet var Jukan. Dette bladet hadde bare 16 sider og var dårligere tegnet enn Blek og Miki etter min mening. Men jeg kjøpte det likevel ukentlig fra 1960-65. Var dette også en italiensk serie? I 1977 kom Akim i Tex Willer-format. Forsiden minnet mistenkelig på Jukan, så jeg kjøpte et par av disse av ren nostalgi, men jeg ble litt skuffet husker jeg, for jeg gjenkjente ikke Jukan fra sjekkhefte-bladene. Men det kan jo ha vært episoder som ikke ble trykket i Jukan-bladet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Dette må vi få klarhet, utførlig svar kommer.

      Slett